Kratrydder eller græstrimmer – eller begge dele?

Kratryddere og buskryddere fra Stihl og Husqvarna

Hos vedbæk Skov & Park har vi både græstrimmere og kratryddere (også kaldet buskrydder), som fås i forskellige modeller og udformninger. Motoren kan være drevet af:

  • Benzin
  • Batteri (et græstrimmer batteri / kratrydder batteri kan også bruges i andre maskiner fra samme serie)
  • 230V (det vil sige med ledning)

En batteridrevet græstrimmer (akku græstrimmer) er super god i private have, hvor du primært skal trimme græs og klippe græskanter. Batteridrevne græstrimmere er i mange tilfælde en rigtig god idé. Du kan på kort tid klippe kant på græsplænen, hvilket gør arbejdet let og overskueligt. Græstrimmer med ledning er kun relevant i meget små haver.

Hvad er forskellen på en græstrimmer og en kratrydder?

En græstrimmer bruges ofte til at klippe græsset der, hvor plæneklipperen eller robotplæneklipperen ikke kan komme til. Det kan være under buske, omkring træer og til at klippe pæne kanter op mod hus, terrasse eller fliser. Græstrimmere med tråd kan også bruges til at fjerne ukrudt mellem fliser.

Kratryddere bruges ofte, når der klippes højt græs, krat og unge træer. Det kan for eksempel være på naturgrunde eller i skel mod nabo. En kratrydder er en større og tungere maskine at arbejde med, og bruges normalt sammen med en bæresele som enten følger med, eller som kan tilkøbes.

En kratrydder/buskrydder kan også bruges som græstrimmer, men en græstrimmer kan ikke bruges som kratrydder.

Hvordan virker en græstrimmer og kratrydder?

Forskellen mellem kratryddere og trimmere er for det første ydelsen. Kratryddere kræver en kraftigere motor, for at kunne skære krat og unge træer over, hvor selv den bedste havetrimmer blot skal kunne klippe græsset.

Den største forskel er dog at finde i konstruktionen af drivlinjen inde i rigrøret mellem motoren og det roterende hoved på maskinen – altså inde i stangen. Inde i røret løber der en aksel, som på græstrimmere er en snoet wire og på kratryddere, er det en fast kerne. Så akslen er stærkere på en kratrydder end på en trimmer. På de batteridrevne maskiner sidder motoren ude for enden, så her løber der blot ledninger i rigrøret.

Man kan nemt forveksle en græstrimmer og en kratrydder. Ofte bliver en Husqvarna græstrimmer (Husqvarna 129) som til forveksling ligner en buskrydder.

Video om græstrimmere og kratryddere

Hvad koster en god græstrimmer eller buskrydder?

Der er selvfølgelig stor forskel på, hvad en lille græstrimmer og en stor kraftig kratrydder koster. Den lille Stihl FSA 160R fås med trimmerhoved på, og den kan kun benyttes med trimmerhoved, og det samme gælder for den Husqvarna buskrydder, der hedder Husqvarna 129C. De små græstrimmere bruges som nævnt primært til at klippe i kanter, og kaldes også nogle gange for en kanttrimmer eller en havetrimmer.

Går man op i de store trimmere som Husqvarna 129R kan man skifte trimmerhovedet ud med f.eks. en trekantsklinge til groft ukrudt, eller en af de mange andre klinger der er beregnet til groft ukrudt, men ikke savklinger for det er maskinen ikke designet til at kunne klare.

De store professionelle kratryddere som Stihl FS 411 kan køre med alle former for klinger, savklingen der er beregnet til at skære buske og små træer med, og trekantsklingen til groft ukrudt og højt græs. 

Tilbud
Original price was: kr. 2.290,00.Current price is: kr. 2.050,00.
Tilbud

Tilbud

Stihl FS 89

Original price was: kr. 3.790,00.Current price is: kr. 3.195,00.

Trimmere og kratryddere

Stihl FR 131 T

kr. 6.990,00
Tilbud

Tilbud

Stihl FS 131

Original price was: kr. 5.850,00.Current price is: kr. 4.995,00.
Tilbud
Original price was: kr. 6.290,00.Current price is: kr. 5.350,00.
Tilbud
Original price was: kr. 7.390,00.Current price is: kr. 5.995,00.
Tilbud
Original price was: kr. 8.390,00.Current price is: kr. 7.495,00.
Tilbud

Tilbud

Stihl FS 38

Original price was: kr. 1.555,00.Current price is: kr. 1.399,00.

Trimmere og kratryddere

Stihl FS 491 C-EM

kr. 9.690,00
Tilbud

Tilbud

Stihl FSA 86

Original price was: kr. 2.590,00.Current price is: kr. 2.330,00.

Trimmere og kratryddere

Husqvarna 545RXT

kr. 9.495,00

Trimmere og kratryddere

Husqvarna 555RXT

kr. 9.995,00

Trimmere og kratryddere

Stihl FSA 90

kr. 3.490,00

Trimmere og kratryddere

Stihl FS 94 C-E

kr. 4.190,00

Trimmere og kratryddere

Stihl FS 561 C-EM

kr. 11.190,00

Trimmere og kratryddere

Husqvarna 129R

kr. 2.599,00

Trimmere og kratryddere

Husqvarna 520iLX

kr. 2.995,00
Tilbud

Håndholdte

Husqvarna 336FR

Original price was: kr. 5.299,00.Current price is: kr. 4.495,00.

Trimmere og kratryddere

Husqvarna 535iRXT

kr. 6.495,00
Tilbud

Lagersalg

Stihl FSA 45

Original price was: kr. 1.190,00.Current price is: kr. 995,00.

Trimmere og kratryddere

Stihl FSA 130

kr. 4.390,00

Trimmere og kratryddere

AutoCut C 6-2 (2-tråd)

kr. 178,00
Tilbud
kr. 1.799,00kr. 2.300,00

Trimmere og kratryddere

Husqvarna – Græsklinge to tænder

kr. 149,00
Tilbud
Original price was: kr. 1.849,00.Current price is: kr. 1.695,00.

Trimmere og kratryddere

Husqvarna 129C

kr. 2.199,00

Trimmere og kratryddere

HUSQVARNA 215iL/215iHD45 kit

kr. 3.699,00

Trimmere og kratryddere

Stihl FSA 57

kr. 2.195,00
kr. 2.099,00

Trimmere og kratryddere

Stihl FS 361 C-M

kr. 7.295,00

Trimmere og kratryddere

Husqvarna 545RX Buskrydder

kr. 8.499,00

Trimmere og kratryddere

Stihl FSA 135

kr. 4.590,00
Tilbud
Original price was: kr. 2.695,00.Current price is: kr. 2.295,00.
Tilbud

Trimmere og kratryddere

Stihl FS 261 C-E

Original price was: kr. 6.995,00.Current price is: kr. 5.596,00.

Hvilken kratrydder skal jeg vælge?

Professionelle har ofte flere kratryddere at vælge imellem til forskellige opgaver, så man ikke bruger unødigt mange kræfter på at slæbe rundt på en maskine, der er overdimensioneret til en opgave. De vil ofte med fordel være udstyret med forskellige trimmerhoveder og kratrydder med klinge, så der ikke bruges arbejdstid på unødigt mange skift af trimmerhoveder. Professionelle maskiner som Stihl buskrydder 411 og Husqvarna kratrydder 500-serien er kraftige maskiner, der er beregnet til lang tids drift med høj ydelse.

For private som ofte kun har behov (og plads) til en enkelt maskine skal man være sikker på, at den maskine man vælger, kan klare de opgaver der er i haven. Du er selvfølgelig altid velkommen til at besøge os i butikken, hvor vi står klar med råd og vejledning.

Hvor længe holder en trekant klinge?

Trekantsklingerne er selvfølgelig knivskarpe, når de er nye, men der går ikke ret lang tid før kontakt med mos, græs, sten og jord gør dem sløve så de mister skarpheden. De kan dog let slibes skarpe igen på en båndsliber eller files med en håndfil.

Ligesom klingen på en plæneklipper skal du være opmærksom på, at trekantsklingen efter slibning er i balance, da der ellers vil kunne komme kraftige rystelser op igennem kratrydderen, når den kører med fulde omdrejninger.

Hvordan bruges en græstrimmer

Både på græstrimmere og på kratryddere, er det mest benyttede trimmerhoved det, der kaldes Tap-&-Go. Tap-&-Go trimmerhoveder fungerer på den måde, at man slår trimmerhovedet mod jorden, hvorved en fjederanordning løsner snøren, som via centrifugalkraften bliver trukket et hak mere ud. Det sidder næsten på alle trimmere i dag.

Der findes også trimmerhoveder, der kan erstatte det almindelige snøre-system. Det kan for eksempel være trimmerhoveder hvor man kan sætte 7mm savtakket snører på. Det er meget velegnet, når man bruger trimmerne, hvor der for eksempel ligger sten. Det er mere aggressivt end den almindelige runde snøre.

Stålbørste til kratrydder

Et produkt, der de senere år er blevet meget populært, er det såkaldte kophoved, der ligner en roterende stålbørste til buskrydder. Det er rigtig velegnet til overfladerensning af fliser – dog skal du kun bruge kophovedet på kratryddere, der har en høj ydelse, for det er rigtig hårdt for maskinen.

Bæresele til kratrydder

Til de store tunge kratryddere findes der specielle seler, og hvis du ikke har en sele på, når du benytter en kratrydder, så bliver du hurtigt meget træt. Der medfølger oftest en sele med varierende udformning og kvalitet, når man køber en kratrydder. Der findes flere avancerede seler, hvor der er ekstra god støtte og hvor maskinen kan klikkes hurtigt af og på.

 

Skriv et svar