Den bedste hækkeklipper til dit behov

Hækkeklipper fra Stihl og Husqvarna til professionelle og private

Hvilke forskellige hækkeklipper findes der?

Hækkeklippere findes som almindelige hækkeklippere, som stang hækkeklippere eller som teleskop hækkeklipper. Desuden findes de med enten:

 • Batteri
 • på 230 V med ledning
 • eller på benzin (helst bio benzin)

De fleste vælger i dag en elektrisk hækkeklipper i stedet for en benzindrevet hækkeklipper. En batteridrevet hækkeklipper er en hækkeklipper uden ledning og du løber ikke tør for hækkeklipper benzin. I væste fald skal du lige lade batteriet op undervejs.

Skæret på hækkeklippere

Der findes to typer af skær på hækkeklippere, der kan være enten enkelt skær eller dobbelt skær. På et enkelt skær er der en skæretand på den ene side og der er et modskær på den anden side. Det vil sige, at der ikke er to skæretænder og det findes som oftest på de billigere hækkeklippere.

Vælger du en semi-professionel eller professionel hækkeklipper, så er de udstyret med dobbeltskær, hvilket betyder, at der sidder en skæretand på begge sider. Dobbeltskæret betyder, at hækkeklipperen laver et pænere snit, samtidig med at den holder skarpheden længere. 

Hækkeklipperne kommer med to standardlængder på skæret enten 50 cm, 60 cm og helt op til 75 cm. Skær på 60 cm eller derover sidder typisk på de professionelle hækkeklippere, hvor du kan klippe mere hæk på kortere tid.

Hvilket skær til hvilken hæk?

Du kan købe hækkeklippere med forskellige klippehastigheder. Hvad du skal vælge afhænger af, hvilken type hæk du klipper. På de professionelle hækkeklippere kan du indstille klippehastigheden, så den passer til den opgave du er ude på.

Til en bøgehæk har du brug for en stor tandafstand, og til en leguster, thuja, taks eller spirea har du i stedet brug for en højere knivhastighed for at kunne pudse hække fin. På for ekesmpel Stihl hækkeklipper Stihl HSA 94 kan du indstille hastigheden. 

Hækkeklipper på batteri, 230V eller benzin

Du kan stadig købe en hækkeklipper med ledning på 230V, der kræver en forlængerledning, men de er ved at blive udfaset, da ledningen ofte er i vejen, eller bliver klippet over under arbejdet. Hækkeklipperne bruger relativt lidt strøm i forhold til motorsave, og derfor er næsten alle hækkeklippere der sælges i dag på batteri og de kan klare alle de gængse opgaver – specielt de kraftigere hækkeklippere er meget alsidige.

En batteri hækkeklipper (akku hækkeklipper) støjer meget mindre, og er meget velegnet til arbejdet i haver, så du ikke støjer mere i boligområdet end højest nødvendigt. Desuden er der ingen emission fra en batterisav, så det giver på flere områder et meget bedre arbejdsmiljø. 

Stihl HSA 56 eller stangudgaven Stihl HLA 56 er de stihl hækkeklippere der oftest bruges af private 

Til de professionelle, eller til private som vil have professionel kvalitet er Stihl HSA 86 et oplagt valg. Det er en semi-prof hækkeklipper med batterier fra AP serien.

Tilbud

Hækkeklippere

Stihl HLA 135K

Original price was: kr. 4.995,00.Current price is: kr. 3.996,00.
Tilbud
Original price was: kr. 2.795,00.Current price is: kr. 2.495,00.
Tilbud
Original price was: kr. 2.195,00.Current price is: kr. 1.975,00.

Hækkeklippere

Stihl HSA 130 R

kr. 4.695,00
Tilbud

Hækkeklippere

Stihl HSA 100

Original price was: kr. 2.895,00.Current price is: kr. 2.595,00.
kr. 1.090,00
kr. 3.690,00
Tilbud

Hækkeklippere

Stihl HSA 45

Original price was: kr. 1.190,00.Current price is: kr. 850,00.
kr. 6.590,00
kr. 4.690,00
kr. 4.690,00
kr. 2.899,00
kr. 5.499,00
kr. 3.799,00
kr. 4.290,00
kr. 6.190,00
kr. 1.390,00
kr. 3.299,00
kr. 4.995,00
Tilbud
Original price was: kr. 2.995,00.Current price is: kr. 2.695,00.
Tilbud
NY HLA 66 KOMMER I DECEMBER 2020
Original price was: kr. 3.890,00.Current price is: kr. 2.785,00.
kr. 1.750,00
kr. 2.390,00
kr. 4.190,00

Elektrisk

Stihl HLE 71 K

kr. 4.490,00

Batterisystemer til Stihl hækkeklipper – og andre maskiner

Stihl har to batterisystemer, AK-serien der er til de maskiner, der er beregnet til privat brug, og AP serien der er til professionelt brug. AP seriens batterier kan af denne grund fås med højere kapacitet end AK serien.

Både AK- og AP serien fås med forskellige størrelse batterier. Når du vælger batteri kan det godt betale sig at overveje, hvilke andre batterimaskiner, der kan være relevante i fremtiden, da de forskellige batterimaskiner har forskellige behov. Løvblæsere og sav bruger meget mere strøm end for eksempel hækkeklippere.

Har du først valgt at købe en maskine fra en af serierne, så du har både batteri og lader, så kan du bruge batterier til andre batterimaskiner inden for samme serie, og der er et meget bredt udvalg. Husqvarna har tilsvarende batterisystemer. Andre maskiner kan være sav, løvblæser, plæneklipper, græstrimmer osv.

Skal du kun klippe hæk i en normal villahave, er selv de mindste batterier fra Stihl og Husqvarna tilstrækkelige til opgaven, eventuelt med en enkelt kaffepause, hvor batteriet kan lade op.

Skal du klippe en høj hæk?

Hække har det med at blive højere med tiden, og skal du klippe en høj hæk, så er en stihl stanghækkeklipper eller en Husqvarna stanghækkeklipper virkelig et godt redskab. Der findes basalt set to udgaver

 • Teleskop
 • Fast længde

Modellerne kan for eksempel være Husqvarna 520 iH3 Stihl HLA 66 er begge stanghækkeklippere med fast længde. Teleskop stanghækkeklipperen skal man vælge hvis man skal klippe MEGET høje hække. Maskinen er i sig selv 4 meter, så man kan klippe helt på til 5 meter fra jorden.  

Vi anbefaler ikke teleskop hækkeklipperen, med mindre du virkelig har et stort behov for at nå op i højden, for stanghækkeklipperne med fast længde har en bedre ergonomi. Hækkeklipperne med fast længde kan med fordel også bruges til almindelig hækkeklipning, hvor du får et godt overblik, stor arbejdsradius og god ergonomi i arbejdet.

Har du meget hæk at klippe?

Har du nogensinde spekuleret over, hvordan professionelle får hækken helt lige i toppen? Der er tre grunde til det:

 1. De har øvet sig, og øvelse gør mester
 2. De benytter en hækkeklipper der er skarp, og som har et skær, der passer til den pågældende hæk
 3. De bruger en elefantsnabel

En elefantsnabel, hvad er det, tænker du måske. I videoen, der er linket til i denne blog, kan du se hvordan den ser ud. Den minder om en rygsæk, med en lang stang der går hen over hovedet, med en justerbar wire med en karabin, hvor du kan hænge saven. Så bærer du vægten på hofterne i stedet for i armene.

Det giver dig mulighed for at arbejde i lang tid, og det kan også være løsningen, hvis du skal klippe hæk, men døjer med rygproblemer. Det er virkelig et fantastisk hjælpeværktøj.

Olie til hækkeklipper

Der er mange der oplever, at når hækkeklipperen tages frem efter at have stået ubrugt siden sidste år, hvor hækken blev klippet, så har skæret sat sig fast. Det kan du let undgå ved at bruge Stihl Superclean, der er et grafitholdigt smøremiddel. Samtidig løsner det effektivt olie, harpiks og andet snavs fra skæret. Sprøjt det på begge sider, kør et øjeblik med hækkeklipperen når dagens arbejde er omme, så er den klar til næste gang du skal bruge hækkeklipperen.

Slibning af hækkeklipper

En hækkeklipper viker bedst, når skæret er skarpt. Det giver et renere snit, og det slider mindre på hækkeklipperen. Du kan enten file skæret med en lille fladfil, eller du kan indlevere hækkeklipperen på vores værksted, så sørger vi for, at du får den tilbage med super skarpt skær.

Hvordan klipper man hæk?

Det er lidt en smagssag, hvor hyppigt du skal klippe hækken, men jo oftere du klipper hækken desto mere stramt udtryk får den. En hækklipning 2-3 gange om året vil ydermere kun give et beskedent afklip per gang. Det er simpelthen mindre at rydde op.

Vælger du kun at klippe hækken en gang om året gøres dette typisk i Juli måned. De fleste hække ser pæneste ud, hvis de bliver klippet to gange om året. Første gang gerne efter sankt hans, hvor fuglene er færdige med at ruge unger ud i deres reder, og så igen sidst på sommeren/efteråret. Så har du en hæk som ser pæn ud hele året. Enkelte arter som for eksempel taks bør kun klippes en gang om året.

 1. Du starter med at klippe siderne. Klip nedefra, så afklip ikke ligger i vejen for det du skal til at klippe. Derefter kan du klippe toppen til den ønskede højde.
 2. Du kan forme hækken på mange måder. Klipper du den lidt tyndere i toppen og gerne med en runding, så får hele hækken mere lys, den bliver mere tæt, og du mindsker snetrykket, hvis der falder meget snet om vinteren, som kan vælte hækken.
 3. Husk at hækken vokser, derfor bør du klippe den 20-30 cm under den sluthøjde hækken skal have.
 4. En ny hæk skal ikke klippes i højden før planterne har nået den ønskede højde. Du kan dog godt klippe den ind i siderne. Så får du en mere tæt hæk. Når hækken har den ønskede højde klipper du den ned til 20-30 cm under ønskede sluthøjde.
 5. Hvis din hæk skal være tæt i toppen klipper du lige over snittene, fra sidste gang du klippede. Det kan gøre at hækken bliver et par cm højere hver år, og på et tidspunkt, skal du måske tage en bid af, så toppen kan starte forfra.

Har du en hæk med tykke grene, er det ikke længere en hækkeklipning, så er det en beskæring som bør foretages med en beskæringssav eller en motorkædesav med lille skarp kæde – eventuelt kan du bruge en Stihl GTA 26 – Stihls mindste kædesav.

Skriv et svar