Hvilken plæneklipper passer bedst til min græsplæne

Her er din nye plæneklipper

I denne artikel om den gode gamle plæneklipper eller græsslåmaskine vil jeg fortælle om forskelle på forskellige græsslåmaskiner som du skal være opmærksom på, når du vælger plæneklipper. Der er flere alternativer til plæneklippere, for eksempel en robotplæneklipper, en havetraktor/frontrider eller en græstrimmer til kanter.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber en plæneklipper/græsslåmaskine?

Plæneklippere fås som udgangspunkt i to udgaver: en opsamlermaskine og en bioklipper. Desuden findes den gode gamle cylinderklipper også kendt som håndskubber.

Bioklipper

Bioklipperen har den fordel, at den gøder plænen. Når du klipper græsset, bliver det findelt og ligger spredt rundt i plænen. Plæner bliver herved gødet, efterhånden som det afklippede græs bliver nedbrudt. 

Ulempen er, at hvis du ikke klipper din græsplæne hyppigt, gerne 2-3 gange om ugen når der er kraftig vækst, så vil afklippet ligge og klumpe på plænen. Det har græsplænen ikke godt af, og det ser ikke særlig pænt ud. Hovedreglen er, at du maks skal klippe ⅓ af græssets længde for at få optimal bioklip.

Opsamler plæneklipper

Hvis man ikke vil lade det afklippede græs blive liggende på plænen, så det kan blive slæbt med ind i huset, så er opsamler plæneklipperen et godt valg. Bag på plæneklipperen er monteret en opsamlerenhed, som kan tømmes ud i kompostbunken.

Mange bioklippere har mulighed for sideudkast som ofte benyttes, hvor man skal klippe græs, der er blevet lidt for højt til almindebioklip. På nogle maksiner er der mulighed for både bioklip, sideudkast og opsamler, så det er meget alsidige græsslåmaskiner.

Hvilke plæneklippere findes der?

Vi hjælper dig gerne med at finde den bedste plæneklipper til dit behov. Du er altid velkommen til at kigge forbi vores store plæneklipper udstilling og få professionel vejledning i butikken.

Du kan se en del af vores store udvalg af de forskellige modeller af kvalitets plæneklippere herunder.

Hvad er bedst batteri plæneklipper eller benzin plæneklipper?

Plæneklippere kan være på batteridrevne plæneklippere, benzindreven plæneklipper og også som 230V el græsslåmaskine med ledning. Der er ikke mange kunder, der køber en græsslåmaskine med ledning, de fleste vælger elektriske græsslåmaskiner på batteri eller på benzin.

Hvis du i forvejen har Stihl eller Husqvarna havemaskiner på batteri, er det også oplagt at vælge den elektriske plæneklipper i samme serie. Har du allerede batteri og lader, kan du også bruge dem til din plæneklipper. Det er der kontante fordele ved. Skal du slå meget græs kan du spare tid ved at have ekstra batterier.

Græsslåmaskine benzin var tidligere almindelig 95 oktan blyfri. Vi anbefaler at du bruger bio-benzin der har meget færre emissionsgasser og giver et renere arbejdsmiljø. Vi har bio-benzin på lager i butikken.

I villahaver hvor man godt vil være lidt god ved sine naboer, og hvor i øvrigt ønsker at have et mere støjsvagt arbejdsmiljø er en batteridreven plæneklipper klart det bedste valg. Det samme gælder sommerhus, hvis man primært er der i weekender og i højsæsonen ligesom alle de andre sommerhusejere.

En benzin græsslåmaskine er god, hvis du ikke klipper græsset ret tit, og du har brug for at klippe højt græs. Benzindrevne plæneklippere kan slå græsset på selv den store græsplæne, selv om du skal arbejde i lang tid. Jo højere belastning der på knivene, desto hurtigere vil et plæneklipper batteri blive tappet for strøm. Hvis du kommer ind i vores butik kan vi sammen finde den bedste løsning til dig.

Hvad er klippebredden på en græsslåmaskine?

Græsslåmaskiner findes i to standardmål for klippebredder:

  • 48 cm til plæner under 800 m2
  • 53 cm til plæner over 800 m2

Der findes også enkelte modeller der er smallere, og du kan få standard maskiner, der har helt op til en klippebredde på 56 cm. Har du en meget stor grund, hvor du gerne vil have en meget større klippebredde, kan du overveje en Stiga, Stihl eller Husqvarna frontrider i stedet (en havetraktor).

Græsplæner kan og bør klippes med jævne mellemrum. Har man en lille have er det oplagt at bruge en el-plæneklipper på batteri, så man fortryrrer naboerne mindst muligt – specielt i perioder, hvor græsset gror meget – hvilket vil sige om sommeren når det samtidig regner meget. Du kan klippe græsset 2-3 gange om ugen for det bedste resultat.

Hvad er en selvkørende plæneklipper?

Hvis en plæneklipper skal være helt selvkørende, så skal du vælge en robotplæneklipper som kører helt af sig selv efter den opsætning maskinen har. 

Almindelige plæneklippere fås dog med og uden træk på hjulene. Med selvtrækket skal du ikke selv skubbe plæneklipperen rundt. Når du aktiverer trækket, kører hjulene rundt, så du sparer kræfterne med at skubbe plæneklipperen rundt på græsset.

Græsslåmaskiner

Honda HRH 536 HXE

kr. 15.995,00
Tilbud

Græsslåmaskiner

Stiga Combi 748 SE

Original price was: kr. 4.799,00.Current price is: kr. 4.295,00.
Tilbud

Græsslåmaskiner

Stihl RM 545 VE

Original price was: kr. 5.995,00.Current price is: kr. 5.395,00.

Græsslåmaskiner

Honda HRG536 VK

kr. 5.995,00
Tilbud

Græsslåmaskiner

Stihl RM 545 VM

Original price was: kr. 5.295,00.Current price is: kr. 4.895,00.
Tilbud

Græsslåmaskiner

Stiga 747 SD Multiclip

Original price was: kr. 3.699,00.Current price is: kr. 3.299,00.

Græsslåmaskiner

HUSQVARNA LB 251S

kr. 4.399,00
Tilbud

Græsslåmaskiner

Stihl RM 4 R

Original price was: kr. 5.595,00.Current price is: kr. 5.095,00.

Græsslåmaskiner

Honda HRG466 S

kr. 4.195,00
Tilbud
Original price was: kr. 6.999,00.Current price is: kr. 6.299,00.

Græsslåmaskiner

Honda UM 616 EE

kr. 17.995,00

Græsslåmaskiner

Stihl RM 3 RT

kr. 5.490,00
kr. 4.399,00
kr. 7.990,00
Tilbud

Græsslåmaskiner

Stihl RM 655 V

Original price was: kr. 7.750,00.Current price is: kr. 6.495,00.

Græsslåmaskiner

Stihl RM 4 RT

kr. 7.090,00

Græsslåmaskiner

Honda HRX 476 HY

kr. 10.495,00

Græsslåmaskiner

Honda HRX 537 HY

kr. 10.495,00
BEDST I TEST MAJ-2020

Græsslåmaskiner

Stihl RMA 339 C

kr. 3.990,00

Græsslåmaskiner

Honda HRX 476 VK

kr. 7.895,00
Tilbud

Græsslåmaskiner

Stihl RM 4 RTP

Original price was: kr. 8.890,00.Current price is: kr. 7.149,00.

Græsslåmaskiner

Honda HRX 537 HZ

kr. 12.495,00
Tilbud
Original price was: kr. 4.699,00.Current price is: kr. 3.995,00.
Tilbud
Original price was: kr. 3.499,00.Current price is: kr. 2.799,00.

Græsslåmaskiner

Honda HRX 476 VY

kr. 8.995,00
Tilbud

Græsslåmaskiner

Stihl RM 650 V

Original price was: kr. 7.290,00.Current price is: kr. 6.560,00.

Græsslåmaskiner

Stihl RM 655 VS

kr. 9.590,00

Græsslåmaskiner

HUSQVARNA LB 448SQ

kr. 8.149,00

Græsslåmaskiner

Honda HRX 537C VY

kr. 9.495,00

Græsslåmaskiner

Honda HRX 537 VK

kr. 8.495,00
Tilbud

Græsslåmaskiner

Stihl RM 448 TX

Original price was: kr. 4.295,00.Current price is: kr. 3.995,00.

Græsslåmaskiner

Husqvarna GX 560

kr. 7.395,00

Græsslåmaskiner

Honda HRG536 VY

kr. 6.620,00
Tilbud
Original price was: kr. 7.125,00.Current price is: kr. 6.400,00.
MIDLERTIDIG UDSOLGT

Græsslåmaskiner

Honda HRS536 VK

kr. 5.295,00

Vedligeholdelse af græsslåmaskine

På plæneklippere er der lidt løbende vedligeholdelse, som du kan klare selv eller du kan få græsslåmaskinen serviceret på vores serviceværksted. Almindelig vedligehold kan være:

  • Slibning af kniven, så græsset bliver klippet effektivt og ensartet
  • Rense luftfilter
  • Kontrollere/skifte olie og startersnor (for benzin plæneklippere)
  • Skifte tændrør (for benzin plæneklippere)
  • Smøre alle bevægelige dele
  • Almindelig rengøring af maskinen for græsrester, der kan holde på fugt

Hvornår skal græsset slås første gang?

Vi har talt med en uddannet Groundsman der ekspert i græsplæner, for at få de bedste råd.

Græs er ikke bare græs, men hovedreglen er at græs begynder at spire, når jordtemeraturen kommer op på 7 til 8 grader – det vil ofte sige at det er når luften når op på 10-12 grader. Græsset skal dog lige have mulighed for at få godt gang i væksten, inden du klipper det første gang. Det rigtige tidspunkt er, når græsset er 6-8 centimeter højt, målt fra jordoverfladen.

Det er også på dette tidspunkt, hvor græsplænen der har stået og set lidt træt ud hen over vinteren, begynder at blive fin grøn igen. Det kommer selvfølgelig an på vejret, men ofte er det omking starten – midten af april, du skal starte græsslåmaskinen op første gang.

Skriv et svar