Hvilken havetraktor skal jeg vælge til græsslåning?

En større Husqvarna havetraktor bliver bakket på blads i udstillingen

Der er mange muligheder, når det handler om at slå græsset. Små cylinderhåndskubbere, almindelige plæneklippere i alverdens varianter, selvkørende plæneklippere , robot plæneklipper, havetraktorer og frontridere.

Forskellen på en havetraktor og en frontrider er, at klippeskæret sidder midt under maskinen på en havetraktor, hvorimod klippehovedet sidder foran på en frontrider.

Man kan sige at en frontrider er en opgraderet havetraktor, for klippeskærets placering på frontrideren gør, at man kan slå græsset i hjørner, under hække og hængende buske, omkring bede og andre forhindringer i haven.

I det følgende benævnes havetraktorer og frontridere blot som forskellige modeller af havetraktorer med mindre andet er specifikt angivet.

Stiga havetraktor
Nej, der sidder motoren ikke. Den er på batteri.

Husqvarna og Stihl er helt suveræne når det gælder havetraktorer, selv om Stihl er kommet med nogle rigtig lækre maskiner, hvor der er kælet for detaljerne. Der er et stort udvalg af havetraktorere med større eller mindre klippebredde.

Hvornår skal man vælge en havetraktor eller en frontklipper?

De seneste år har robotplæneklipperne vundet meget frem i takt med at teknologierne er modnet. Du kan finde vores store udvalg af robotplæneklippere her. Men det er ikke alle haver, der egner sig til en robot.

I sommerhushaver som kun passes lejlighedsvist og hvor grunden ikke er plan nok til at en almindelig villahave robot kan køre stabilt er havetraktoren eller frontrideren et rigtigt godt valg. Der er et rigtig bredt udvalg.

Selv om græsset er blevet ½ meter højt i løbet af foråret, så gnasker en havetraktor det glad igennem. Der skal selvfølgelig slås flere gange efterfølgende før du har en smuk grøn græsplæne igen, hvis græsset først er blevet højt.

Man skal heller ikke glemme, at der er rigtig mange der nyder at sidde på sædet i på havetraktoren og slå græsset i et med naturen.

Du bliver glad for at bruge din havetraktor. Du er lige her i nuet, og det kan faktisk være helt afstressende i modsætning til en almindelig plæneklipper.

Den mest populære Husqvarna havetraktor til større villahaver og sommerhusgrunde er Husqvarna 214 TC der kører op til 9 km/t og med en større klippebredde på 94 cm.

En havetraktor klipper også græsset pænere end en traditionel græsslåmaskine.

Flere og flere vælger en frontrider i stedet for den traditionelle havetraktor på grund af fleksibiliteten, og i sidste ende kommer det an på behovet og ønsket komfort.

Hvordan vælger du havetraktor?

Vi kan hjælpe dig med at finde den rigtige maskine, og vi har tit gode tilbud. Det er godt at gøre sig lidt overvejelser om hvad behovet er, inden du køber en havetraktor.

Er den til privat lejlighedsvis brug en gang om ugen i sæsonen, eller arbejder du professionelt med græsslåning, hvor du tilbringer mange timer i sædet. Jo større behov, desto større maskine skal du vælge.

Græsareal

Hvor mange m2 græs skal du vedligeholde, og er der særlige udformninger på arealerne, som kan stille særlige krav til dit behov? Det kan for eksempel være skråninger, bede, træer, buske med videre. Havetraktorer findes både med 4-hjuls træk og med træk på baghjulene. Hvis du kører på bakker eller ujævnt terræn, kan 4-hjuls træk være en rigtig god ide.

Maks hastighed

De fleste maskiner til privat brug kører op til ca. 9 km i timen. Til større arealer findes havetraktorer der kan køre op til 21 km og med et bredere klippehoved.

Klippebredde

Der er forskel på, hvor brede baner de forskellige havetraktorer klipper. Er der trænge forhold, kan det være en fordel med et smallere klippebord, mens hvis der primært er tale om frie græsarealer, så kan et bredere klippebord være en stor fordel.

Drivmiddel

Skal du vælge en havetraktor på benzin eller på batteri. Ligesom mange andre maskiner til pleje af have og parker, så vinder batterimaskinerne også frem, når det gælder havetraktorer. 

Stiga Gyro 700e havetraktor på batteri

For eksempel den støjsvage Stiga havetraktor Gyro 700e til større arealer eller Stiga e-Ride S500, der kan klipper 3000 m2 på en opladning.

Servo

Havetraktorer findes også med og uden servostyring. Ligesom på en bil gør servostyringen det meget lettere at køre havetraktoren. Her udmærker Stihls havetraktorer sig også ved at man kan få selv relativt små maskiner i Stiga Park 500 serien med servo-styring.

Tilbehør til havetraktorer

Der findes forskelligt tilbehør til havetraktorer som for eksempel græs- og bladopsamlere til til opsamle det afklippede græs eller blade fra træerne om efteråret, der trækkes efter havetraktoren.

Til nogle modeller for eksempel på Husqvarnas Ridere kan man sætte en kost foran i stedet for klippebordet. Så kan den også bruges til at feje sne.

Hjælp til at vælge havetraktor

Kom meget gerne ind i vores butik og få professionel vejledning. Vi har solgt og serviceret havetraktorer gennem rigtig mange år, og vi hjælper dig meget gerne med at vælge den havetraktor, der passer bedst til dig.

Vi har også gode havetraktor tilbud. Kig forbi.

 

Hilsen

Jesper

Skriv et svar